|
Kuru Temizleme
Kuru temizleme öncelikle küçük leke ve kirleri gidermek amacı ile yapılan ön temizleme işlemi ile başlar. Tamamen lekenin özelliğine ve kumaşın yapısına uygun temizleyici maddeler kullanılır. Sonraki aşamada giysi, suyun asla gerçekleştiremeyeceği şekilde çözünürlüğü yüksek kimyasallarla yıkanır. Bu kimyasalların çözünürlüğü oldukça yüksek olduğu için giysideki kir ve lekeleri yok ederken yüksek uçuculukları nedeni ile kumaşa ve giysinin yapısına zarar vermeden kaybolurlar. Yün, ipek, keten gibi tamamen doğal liflerden oluşmuş giysiler su ile yıkandığında küçülüp renkleri solarken kuru temizlemede orijinal hallerini korurlar. Kuru temizleme ile kıyafetleriniz sanki yeniymiş gibi kalır.
Kuru Temizlemenin Belirli Kısıtlamaları
1) Bazı lekelerin giderilememesi: Lekenin giderilmesi; lekenin oluşum sürecine, ne lekesi olduğuna, rengine, kumaşın renk ve cinsine göre değişir. Bu nedenle bazı lekeler çıkmayabilir.
2) Renklerin değişmesi: Kıyafetlerin yapımında kullanılan kumaşlar üretim aşamasında belirli dayanıklılık testlerine tabi tutulup sabitleyici bir takım işlemlerden geçirilirler. Eğer kıyafetleriniz bu üretim aşamasında suya ve kuru temizleme çözücülerine yönelik testlerden muntazam olarak geçirilmemiş ve önlemleri dikkatle alınmamış ise kumaşın renklerinde sorun yaşanabilir. Bu tamamen üretici firmamın sorumluluğundadır.
3) Yıpranmalar: Kullanım nedeni ile kıyafetlerin dış etkenlere ve sürtünmeye maruz kalan bazı bölümleri daha çabuk eskir (Yaka, kol ağzı, dirsek, diz bölümleri, cep kenarları gibi). Yine terleme ve bazı sıvı yabancı maddelerin yanlışlıkla kıyafete teması, deodorant ve parfümler de kumaşı yıpratır. Bu bölümler temizleme işlemi sırasında daha önce belli olmamasına rağmen ortaya çıkabilir.
Giysilerin Ömrünü Uzatmak İçin Bazı Öneriler
Leke oluşur oluşmaz bekletmeden ve müdahale etmeden kuru temizlemeye getirin. Uzun süre kalan lekelerin çıkması imkansızlaşır.
Giysilerinizle deodorant, parfüm ve anti-perspirantların temasını engelleyin. Bu ürünlerin yapısındaki alkol vb. maddeler giysinin kumaşının yapı ve rengini bozabilir.
Aşırı terlemeden korunun. Çünkü ter özellikle ipek keten gibi kumaşlarda sorun yaratır. Özellikle ipek, keten, yün gibi doğal liflerden oluşan giysilerinizde lekeyi asla ovarak, çitileyerek ve su ile çıkarmaya çalışmayın. Temiz kıyafetlerinizi dolaba yerleştirirken plastik koruyucular kullanmayın. Çift (takım) kullandığınız giysileri aynı sayıda ve aynı yerlerde yıkayın.
Çamaşırlar, işletmelerin hijyen standardını yansıtan en somut göstergelerden biridir.
|